Collageen
Tips

Collageen is niet alleen voor sporters

804Views

Vaak zie je fanatieke sporters na een intense sessie met een shakebeker in de hand met hierin een eiwitshake. Het belang van eiwitten voor vooral sporters voor het spierherstel en opbouw is al langer bekend. Het is echter een misvatting dat eiwitten alleen belangrijk is voor de spieren en alleen voor sporters. Collageen is een van de meest cruciale eiwitten voor het lichaam en is voor ieder mens ongekend belangrijk. 

Collageen wordt niet voor niets ook wel Supereiwit genoemd en is onder andere belangrijk voor onze spieren en gewrichten, maar ook voor al het bindweefsel in ons lichaam en zelfs voor onze hart- en bloedvaten is collageen onmisbaar. Collageen is bepalend voor de celstructuur in specifieke onderdelen binnen het lichaam. Niet alleen op inwendige, niet zichtbare plaatsen, maar ook op de huid, het haar en de nagels is een collageengebrek vaak snel zichtbaar. Het is dan ook niet verassend dat collageen steeds meer aandacht krijgt en steeds meer mensen beter letten op hun collageen inname.

Tip: Collageenhydrolysaat poeder kopen

Collageen is een heel mensenleven cruciaal voor het lichaam

Extra collageen inname is eigenlijk pas vanaf een bepaalde leeftijd echt interessant, omdat het eerste gedeelte van ons leven ons lichaam zelf collageen aanmaakt. Pas op latere leeftijd neemt de productie van dit eiwit af en op een zeker moment wordt er vrijwel geen collageen meer geproduceerd. 

Zaken als slijtage in de gewrichten en artrose staan dan ook vaak in verband met een gebrek of een tekort aan collageen. Het is niet zo dat collageen dit soort ouderdomskwalen kan voorkomen, maar door vanaf een bepaalde leeftijd goed op de voeding te letten en eventueel supplementen te nemen, is het mogelijk om dit soort processen langer uit te stellen of in ieder geval te verlichten.

Supplementen zijn effectiever dan collageenrijke voedingsmiddelen, maar een combinatie is het beste

Collageen is in principe natuurlijk en komt dan ook voor in verschillende dierlijke en plantaardige producten. Sommige vissoorten zitten boordevol collageen en ook producten gemaakt met de botten en merg van dieren, zoals bouillon zijn rijk aan collageen. Wanneer je geen vis of vleeseter bent dan zijn er ook diverse plantaardige varianten en voedingsmiddelen met collageen, zoals bijvoorbeeld verse bladgroenten of noten en peulvruchten.

Uitgelicht: Collageen, belangrijk voor jouw haar en nagels

Het lichaam verliest echter wel een deel van het collageen uit de producten tijdens het verwerken van het voedsel. Het is uiteraard een goed idee om een gevarieerd dieet te volgen met collageenrijke producten. Om het meest effectief ervoor te zorgen dat je voldoende collageen binnenkrijgt, zijn supplementen echter het meest efficiënt, omdat deze geconcentreerd zijn.

admin
the authoradmin

Geef een reactie