Turkije
Tips

Turkije – een patchwork van zon, zee, cultuur, historie en spraakmakende natuur

674Views

Vroeger was er Spanje als je de zon zocht, een citytrip zocht, of leuke culturele sights. Maar Turkije heeft het gaspedaal al dertig jaar vol ingedrukt en blijft zich als een goed alternatief voor Spanje profileren. De Turken hebben dan ook wel wat te bieden. De zon doet er niet onder voor Spanje, de prijzen zijn nog wel interessanter. In 2000 ontving het land 10 miljoen vakantiegangers. En twintig jaar later staat de teller op 52 miljoen. De Turken hebben dus gewerkt aan een succesvol vakantieland. Qua city trip heeft het land ook een eenmalig wonder: Istanboel, wereldwijd nummer 7 qua bezoekersaantallen. Het zijn geen geringe cijfers. Russen en Duitsers nemen het voortouw als bezoekers maar ook Nederland bezet al de tiende plek qua instroom van toeristen. 

Neerslag van vele culturen in Turkije

Niet alleen de stranden van bijvoorbeeld de Turkse Riviera worden elk seizoen goed gevuld. Een andere troef van Turkije is het erfgoed. Al die culturen die op Turks gebied bezig zijn geweest, hebben schitterende zaken nagelaten. Of het nu Grieken of Ottomanen waren. Seltsjoeken of Perzen. Of de geheimzinnige Hettieten. De Turken zelf hebben ook flink gewerkt aan hun erfgoed. De Seltsjoekse architectuur tref je nog aan in Iznik en Konya. Turkser dan Safranbolu wordt een stad niet en daarom is die ook door de Unesco opgenomen in het werelderfgoed. 

Grieks Turkije?

Voor Griekse historie zou je normaal naar Griekenland gaan, maar je kunt net zo goed in Turkije blijven. Want de Grieken hebben hier honderden locaties nagelaten zoals Efeze met haar bibliotheek, Aphrodisias met een subliem Grieks stadion en natuurlijk Troje, de stad van het houten paard. Milete, Termessos, Side, Aspendos en nog veel meer plekken bevestigen de invloed van Griekenland op Turkse grond. Ook de mysterieuze Hettieten hebben nog een echo van hun cultuur nagelaten, de ruïneuze hoofdstad van hun rijk. Al deze bestemmingen hebben geleid tot een trek van cultuurtoeristen naar het grote islamitische land.

Selecteer je favoriete dagjes-uit 

Turkije is veel te groot om in een rondreis te doen. Beter is het om je te focussen op een paar fraaie bestemmingen die dicht bij elkaar liggen. Of een combi tussen een badplaats en een paar leuke culturele excursies. Dit artikel noemde al tal van highlights en hier zijn er nog een paar:

• Ondergrondse stad Kaymakli

• Nationaal park Kaçkar Daglari

• Taurusgebergte

• De kloof van Saklikent

• Köprülü Canyon (rafting!)

• Kustgebied van Beydaglari

• Kayaköy (spookstad)

• De Lycian Way (wandelpad over muildiersporen)

• Dalyan (zwavelbaden)

• Nationaal park Yedigöller (meren en bossen)

• Grotten van Altinisik

• Pamukkale (waterterrassen van travertijn)

Istanboel, de eeuwige stad

Cultuurtoerisme is ook schering en inslag bij Istanboel dat als grootste stad van Europa (15 miljoen inwoners) een blend is van westerse en oosterse invloeden. Het was eens de hoofdstad van het Romeinse Rijk, daarna van het Byzantijnse en het Ottomaanse rijk. Verbluffend mooi zijn het Topkapi paleis, de Sultan Ahmet Moskee, de Hagia Sofia en tientallen andere landmarks. Wie Istanbul bezoekt kan ook niet om de Grote Bazaar heen. Behalve Istanboel kiezen reizigers ook Konya en Izmir als bestemmingen in Turkije. Natuur toerisme leidt naar Cappadocië, een verweerd en sprookjesachtig tufsteenlandschap. Kijk ook eens naar een Griekenland vakantie via 27vakantiedagen.nl als je bezig bent met boeken!

admin
the authoradmin

Geef een reactie