VRouwelijke ondernemer
Tips

Je opstal verzekeren met de opstalverzekering, wat moet je weten?

798Views

Als je eigenaar bent geworden van vastgoed is de kans ontzettend groot dat je al wel eens gehoord zal hebben over de zogenaamde opstalverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die in het leven is geroepen om de zogenaamde opstal van een huis in te dekken. Het spreekt namelijk voor zich dat voor de opstal geldt dat ze op verschillende manieren schade kan ondervinden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er sprake is van schade als gevolg van natuurgeweld of storm, maar wat bovendien ook te denken van schade die wordt veroorzaakt tijdens werken? In ieder geval, het verzekeren van de opstal van een pand wordt in de praktijk altijd sterk aangeraden.

Wat is de opstalverzekering?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat de opstalverzekering nu precies is. Het gaat hierbij zoals de naam je al enigszins laat vermoeden om een verzekering die in het bijzonder in het leven is geroepen om het mogelijk te maken om de waarde van je opstal in te laten dekken. Het spreekt voor zich dat het aankopen of bouwen van een woning in de praktijk gepaard gaat met behoorlijk stevige kosten. Voor deze kosten geldt dat ze door het merendeel van de mensen dan ook slechts één keer in hun leven gemaakt kunnen worden. Wanneer dat eveneens geldt voor jou zal je dan ook tot de vaststelling komen dat je de waarde van de opstal zo optimaal mogelijk zal willen laten verzekeren. Dat is mogelijk door middel van de opstalverzekering. Let op, voor deze verzekering geldt dat je ze op twee verschillende manieren kan afsluiten. Op welke? Dat ontdek je verder op deze pagina. Daar gaan we hier nog even uitgebreid verder op in.

Wat is het verschil met de inboedelverzekering?

Van cruciaal belang om te weten is dat de opstalverzekering en de inboedelverzekering twee compleet verschillende verzekeringen zijn. Voor deze laatste geldt namelijk dat ze niet hetgeen dekt welke vastzit aan het pand of de constructie. Wel is het zo dat ze kiest voor het verzekeren van de losse artikelen die in je huis zijn terug te vinden. Hierbij kan je dan bijvoorbeeld denken aan de badkamerspullen, maar wat bovendien ook te denken van het keukengerei? Voor alle spullen die je in de praktijk mee kan nemen wanneer je gaat verhuizen geldt dat ze onder de inboedelverzekering vallen. Voor alle zaken die niet mee te verhuizen zijn omdat ze vastzitten aan de constructie geldt dan weer dat ze onder de dekkingen van de opstalverzekering vallen.

Hoe kan je een opstalverzekering afsluiten?

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald geldt voor de opstalverzekering dat ze niet op één, maar wel op twee verschillende manieren kan worden afgesloten. In eerste instantie heb je de optie om te kiezen voor de zogenaamde extra uitgebreide verzekering. Dit is eigenlijk de standaard verzekering waarmee je, je opstal kan verzekeren. Met andere woorden, als je kiest voor deze optie kan je rekenen op een reeks aan standaard dekkingen die betrekking hebben tot bijvoorbeeld:

  • Stormschade;
  • Brand- en waterschade;
  • Schade door een blikseminslag;
  • Schade veroorzaakt door hak- en breekwerk;
  • Hagelschade;

Voor heel wat mensen zijn de bovenstaande dekkingen welke worden aangeboden door de extra uitgebreide verzekering voldoende. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het helaas toch niet de meest uitgebreide verzekering is van allemaal. Daarvoor moet je kijken in de richting van de zogenaamde allrisk. Voor dit type verzekering geldt dat ze nog een stapje verder gaat, voornamelijk omdat ze ook de zelf veroorzaakte schade aan de opstal dekt. Wil je dus met andere woorden dat ook deze schade wordt gedekt? Dan zal je toch voor de allrisk moeten kiezen.

Welke factoren bepalen de kostprijs van de opstalverzekering?

Voor heel wat mensen geldt dat ze zich specifiek de vraag stellen welke factoren bepalend zijn voor de kostprijs van de opstalverzekering. Wanneer dat ook geldt voor jou zal je tot de vaststelling komen dat er verschillende zaken hier een invloed op uitoefenen. Denk hierbij concreet aan:

  • Het type verzekering die je voor je opstal wenst af te sluiten;
  • De plaats waar je woonachtig bent;
  • De zogenaamde herbouwwaarde van het pand;
  • Het eigen risico waarvan sprake is;

Wil je op een efficiënte manier de premie van de verzekering van je opstal kunnen drukken zonder dat er dient te worden gesnoeid in de dekkingen? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat je er altijd voor zou kunnen kiezen om het eigen risico enigszins op te trekken. Je moet er echter natuurlijk wel rekening mee houden dat het eigen risico betaalbaar moet blijven. Dat is in de praktijk niet altijd het geval. Hou de kerk wat dat betreft dus altijd (als mogelijk) in het midden. Zo voorkom je om tegen een vervelende financiële kater aan te lopen bij een schadegeval.

Besparen op je verzekering? Deze tips maken het mogelijk!

Alle informatie die je hierboven hebt kunnen lezen heeft duidelijk gemaakt dat de opstalverzekering een uitermate belangrijke verzekering is. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat ze lang niet de enige verzekering is welke je zal moeten afsluiten, integendeel. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat veel mensen ervoor kiezen om na te gaan op welke verschillende manieren ze mogelijks een besparing kunnen realiseren op deze verzekering. Dat is gelukkig mogelijk op verschillende manieren.  Van belang is wel om er rekening mee te houden dat de besparing die je weet te realiseren geen impact mag hebben op de kwaliteit van de dekkingen. Is dat wel het geval? Dan zou dat er namelijk zomaar voor kunnen zorgen dat je tegen vervelende verrassingen aanloopt.

Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop je een besparing kan realiseren op deze verzekering zonder dat, dit ten koste moet gaan van de dekkingen. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld denken aan het uitvoeren van een objectieve vergelijking. Op deze manier ga je namelijk de premies van de opstalverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars. Wanneer je er dan op let dat de voorwaarden bij elke partij dezelfde zijn heeft dat uiteraard als gevolg dat je een mooie besparing kan realiseren zonder verlies aan dekkingen. Dit is echter niet alles.

Naast bovenstaande kan je er tevens voor kiezen om je opstalverzekering in de praktijk op te laten nemen in een bundel met alle verzekeringen die betrekking hebben tot je woning. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld ook gaan om de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Door deze verzekeringen als bundel af te sluiten kan je eveneens rekenen op een aantrekkelijke korting.

Bezoek de website Alpina.nl om de de verzekeringen te vergelijken.

admin
the authoradmin

Geef een reactie