Tips om verantwoord te kunnen lenen
TipsWonen

Tips om verantwoord te kunnen lenen

381Views

Wel of geen geld lenen? We komen allemaal wel eens voor dit dilemma te staan. Van huis uit krijgen de meeste mensen mee dat lenen echt een laatste redmiddel moet zijn. Het is veel beter en goedkoper om het geld simpelweg bij elkaar te sparen. Dat klopt. Toch is lenen in sommige situaties onvermijdelijk. Bijvoorbeeld om een studie te bekostigen, een grote reparatie aan huis te financieren of om in tijden van nood toch nog de auto te vervangen.

Geld lenen zonder gedoe is echt mogelijk en kan ook zeker verantwoord gebeuren. Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Daarom hebben we hieronder enkele tips op een rijtje gezet. Tips die jou op weg kunnen helpen om verantwoord te lenen.

Meer inzicht in de financiële situatie

Meestal leent men geld wanneer het niet meer mogelijk is om op tijd het beoogde bedrag bij elkaar te sparen. Wel moet dit verantwoord gebeuren. Het is dus noodzakelijk dat je de maandelijkse aflossing en rente kunt blijven betalen. Je wil niet in de financiële problemen terecht komen. Daarom is het belangrijk om eerst meer inzicht in de financiële situatie te krijgen. Bedenk goed hoeveel je maandelijks aan aflossing en rente kunt betalen om al het andere nog te kunnen betalen. Maak hiervoor een overzicht van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven. Reken een beetje ruim om zo ook mogelijke onvoorziene kosten mee te nemen. Houd je nu nog geld over wat je normaal op de spaarrekening zou zetten? Dan is dat het bedrag wat je ook maandelijks zou kunnen missen om de lening en rente terug te betalen.

Hier moet wel een kleine kanttekening bij worden geplaatst. De looptijd van een lening kan namelijk best lang zijn. Gemiddeld toch wel tussen de één en vijf jaar. Soms zelfs met uitschieters richting de tien jaar. Bedenk daarom goed hoe jouw financiële situatie in de tussentijd kan veranderen. Zal het in de toekomst nog lukken om dit bedrag maandelijks over te houden? Beschik je bijvoorbeeld over een vast contract bij je huidige werkgever of loop je nog het risico dat je contract straks niet verlengd wordt? Wil je in de nabije toekomst kinderen? Allemaal dingen die je financiële situatie kunnen beïnvloeden. Goed om hier rekening mee te houden, zodat je zeker weet dat het terugbetalen van de lening ook in de toekomst nog zal lukken.

De juiste looptijd kiezen

Bij het aanvragen van een lening wordt ook altijd gevraagd om het kiezen van de looptijd. Hoe eerder je de lening afbetaalt, hoe minder je uiteindelijk kwijt zult zijn aan rente. Toch moet je dan maandelijks wel zeer grote bedragen aflossen en dit is niet altijd mogelijk. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten. Toch ben je dan onder de streep wel een stuk meer kwijt voor de totale lening.

Naast de totale kosten is het bij het bepalen van de looptijd ook goed om naar de levensduur van het product te kiezen. Dit zal bij een verbouwing van het huis meestal niet van toepassing zijn. Maar stel, je koopt een auto van het geleende bedrag. De looptijd staat vervolgens op tien jaar. Dan bestaat de kans dat de auto het eerder opgeeft dan dat de looptijd duurt. Dan betaal je dus misschien wel jaren door voor een auto die je niet meer hebt. Dat zou ongelooflijk zonde zijn. Goed om hier dus extra rekening mee te houden.

admin
the authoradmin

Geef een reactie