De 5 grootste fabels over slapen
QueenTipsTrendsVrouwen

De 5 grootste fabels over slapen

1.56KViews

Goed slapen is belangrijk. Dat weten we allemaal. Al van jongs af aan wordt ons geleerd om vooral voldoende te slapen. Daar word je groot van, blijf je in goede gezondheid door en ben je zelfs aantrekkelijker. We kennen al deze verhalen wel. Maar wat klopt nu wel en wat klopt niet? Lees voordat je je vanavond op je matras laat zakken eerst de volgende 5 fabels over slapen door! 

1.    Tijdens het slapen doet je lichaam niets

Veel mensen geloven dat het lichaam volledig in ruststand komt tot het slapen. Niets is echter minder waar. Hoewel je lichaam zo goed als stil ligt, gaan alle processen in je lichaam door. Vooral de hersenen zijn juist uiterst actief tijdens het slapen. Ze verwerken de gebeurtenissen van de voorgaande dag, controleren alle lichaamsfuncties en helpen kennis op te slaan. Daarom is het bijvoorbeeld ook heel belangrijk om voor een tentamen of belangrijke vergadering een goede nachtrust door te maken. Alle informatie die je eerder had doorgelezen, wordt hierdoor nóg beter opgeslagen in de hersenen. Je hersenen en dus ook je lichaam zijn dan ook keihard aan het werk. Dit terwijl jij gewoon lekker ligt te ‘rusten’. Wist je dat je zelfs calorieën verbrand tijdens het slapen?

2.    Ach, die slaap haal ik wel weer in

Een avondje doorgehaald tijdens het stappen? Dan hoop je vast dat je de dagen daarna heerlijk wat slaap in kunt halen. Een paar dagen op tijd naar bed en onder je dekbed kruipen en je slechte nachtrust is weer hersteld. Toch?

Helaas werkt het zo niet. Een nacht niet slapen heeft enorme invloed op het lichaam en dit kun je ook niet meer inhalen. Wel probeert het lichaam er alles aan te doen om de uren slaap die daarop volgen intensiever te maken. Hierdoor worden alle processen die het lichaam nodig heeft om te slapen nóg beter uitgevoerd. Toch best knap!

3.    Een goed dekbed is zonde van je geld

Dekbedden zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. En bovenal: ook in allerlei soorten prijsklassen. Vaak kiezen mensen zonder na te denken voor het voordeligste dekbed. Waarom immers veel geld uitgeven aan iets waar je simpelweg onder slaapt? Wie dit denkt, heeft het goed mis. Een goed dekbed is namelijk van essentieel belang voor een goede nachtrust. Deze isoleert en zorgt voor geborgenheid. Hierdoor kun je sneller en effectiever in slaap vallen.

4.    Alcohol drinken is goed voor de nachtrust


Vooral veel ouderen geloven dat een glaasje wijn of sterke drank helpt bij het in slaap vallen. Hier zit ook wel een kern van waarheid in. Door alcohol te drinken val je inderdaad sneller in slaap. Helaas is dit geen kwalitatieve slaap, want je wordt tussendoor ook regelmatig wakker. Niet alleen vanwege toiletbezoekjes omdat je lichaam het vocht probeert te verliezen, maar ook doordat het alcohol er simpelweg voor zorgt dat de hersenen onrustig blijven. Hierdoor zal je zelfs na 8 uur slaap nog steeds enorm moe zijn.

5.    Doe geen middagdutje!

Dit is gelukkig niet waar. Een middagdutje kan juist hartstikke goed zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat je het slaapje niet in de namiddag doet en ook niet langer dan 90 minuten. Anders loop je het risico dat de nachtrust in gevaar komt en zal je alsnog over de gehele dag te weinig slapen. Een zogenaamde powernap is echter wel degelijk aan te bevelen. Als je dit elke dag zou doen, kan dit zelfs de kans op hart- en vaatziektes verkleinen!

admin
the authoradmin

Geef een reactie