Wonen

De opstalverzekering vergelijken, hoe ga je te werk?

3.23KViews

De opstalverzekering is een ongelofelijk belangrijke verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze wordt afgesloten voor het indekken van de opstal van je vastgoed tegen potentiële schade. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat de opstalverzekering in één adem wordt genoemd met de zogenaamde inboedelverzekering. Die verwarring is logisch, maar toch zijn beide verzekeringen zeer verschillend. Bij een opstalverzekering vergelijken wordt meteen duidelijk dat ze niet dezelfde dekkingen voorziet als een inboedelverzekering. Zou jij graag meer te weten willen komen over de opstalverzekering? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

             Moet je een opstalverzekering verplicht afsluiten?

Voordat je een opstalverzekering gaat vergelijken is het zo dat veel mensen zich de vraag stellen of het afsluiten van dit type van verzekering wettelijk verplicht is of niet. Dat is niet zo. Het is voor jou als eigenaar van vastgoed dus altijd mogelijk om dit type van verzekering vrijblijvend af te sluiten. Er zit echter een belangrijke kanttekening aan dit verhaal. Ondanks het feit dat er geen wettelijke verplichting bestaat voor het afsluiten van de opstalverzekering is het wel zo dat hypotheekverstrekkers deze eis voorop kunnen stellen. Het is dus best mogelijk dat je enkel en alleen een hypotheek kan afsluiten wanneer je bereidt bent om alsnog een opstalverzekering af te sluiten. Dit is in ieder geval zeker een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van vastgoed.

             Hoe kan je de opstalverzekering vergelijken?

De opstalverzekering vergelijken kan gebeuren op twee verschillende manieren. In eerste instantie is het mogelijk om daarvoor gebruik te maken van de mogelijkheden die een objectieve vergelijkingssite aanbiedt. Daarnaast is het echter eveneens zo dat je ervoor kan kiezen om de vergelijking gewoon uit te voeren op de website van een verzekeraar. Kies je voor deze laatste keuze? Hou er dan altijd rekening mee dat de uitkomst van de vergelijking mogelijks niet helemaal objectief zal zijn. Het spreekt namelijk voor zich dat de verzekeraar in kwestie zijn eigen opstalverzekering het liefst in een positief daglicht zal willen zetten.

             Belangrijke eisen om rekening mee te houden bij een opstalverzekering vergelijken

Ga je een opstalverzekering vergelijken? Dan zijn er best een aantal punten om tijdens het uitvoeren van de vergelijking bij stil te blijven staan. Heel wat mensen vermoeden dan ook dat de opstalverzekering eigenlijk zo goed als altijd over min of meer dezelfde voorwaarden beschikt. Dat is niet helemaal juist. Bij het uitvoeren van een vergelijking voor wat het afsluiten van een opstalverzekering betreft moet je zeker rekening houden met de belangrijke aandachtspunten die we hieronder even voor je op een rijtje hebben gezet.

                Wat zijn de dekkingen van een opstalverzekering?

Er bestaan in de praktijk twee verschillende soorten opstalverzekeringen. Dit is meteen het eerste verschil dat van belang is om rekening mee te houden. We maken voor wat het afsluiten van de opstalverzekering betreft dan ook een onderscheid tussen deze mogelijkheden:

  1. De extra uitgebreide opstalverzekering;
  2. De allrisk opstalverzekering;

Door te kiezen voor de extra uitgebreide optie ben je eigenlijk reeds uitstekend verzekerd. In dit geval is het namelijk zo dat je opstal is gedekt tegen schade veroorzaakt door een brand, door blikseminslag en stormschade en door water- en hagelschade. Ook schade die het gevolg is van hak- en breekwerk met als doel om een lek op te sporen zal worden gedekt. De allrisk opstalverzekering voegt daar nog een dekking aan toe voor schade die je zelf hebt veroorzaakt aan de opstal van je woning. Let op, het afsluiten van dit type van opstalverzekering gaat in de praktijk uiteraard gepaard met extra hoge kosten.

                Een aanvullende verzekering afsluiten voor je opstal

Ga je een opstalverzekering vergelijken? Dan is het ook altijd de moeite waard om even stil te blijven staan bij de mogelijke aanvullende verzekeringen die je kan afsluiten. Het gaat hierbij dan concreet om de zogenaamde glasverzekering. Schade aan de ramen van je woning wordt standaard bij een opstalverzekering niet of slechts gedeeltelijk gedekt. Door ervoor te kiezen om een glasverzekering af te sluiten kan schade die het gevolg is van bijvoorbeeld een bal door het raam wel perfect worden gedekt. Het spreekt echter voor zich dat je er rekening mee moet houden dat het afsluiten van zo’n extra verzekering uiteraard extra kosten met zich meebrengt. Bedenk voor jezelf dus goed of deze extra polis voor jou de moeite wel waard is.

                Let op de kosten van je opstalverzekering!

Tijdens een opstalverzekering vergelijken zal je al snel tot de conclusie komen dat er best verschillende zaken zijn die de kostprijs van je verzekering kunnen beïnvloeden. Er wordt op dit vlak dan ook onder meer rekening gehouden met de volgende zaken:

  1. De regio waarin je woonachtig bent;
  2. De hoogte waar het eigen risico van de verzekering over beschikt;
  3. De zogenaamde herbouwwaarde waarvan sprake is voor het vastgoed;

Het feit dat alle drie deze factoren van belang zijn om rekening mee te houden zorgt ervoor dat de kosten voor de opstalverzekering in de praktijk behoorlijk uiteenlopend kunnen zijn. Is dat ook iets waar jij bij stil wil blijven staan? Is dit bovendien voor jou ook meteen de belangrijkste reden om een opstalverzekering vergelijking uit te voeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je op deze manier zeker een aardig bedrag zal kunnen besparen.

             De opstalverzekering vergelijken is altijd interessant

Het spreekt voor zich dat je door het afsluiten van de opstalverzekering een verzekering afsluit die een significante hoeveelheid aan schade dekt. De schade die de opstal van je vastgoed oploopt bij bijvoorbeeld een brand kan dan ook al snel behoorlijk hoog oplopen. Het laatste wat je dan wil is volledig zelf moeten opdraaien voor de kosten die deze schade met zich meebrengt. Dit uiteraard in het bijzonder wanneer je nog een hypothecaire lening lopende hebt voor het vastgoed waar je eigenaar van bent. In ieder geval, wil jij graag de meest interessante opstalverzekering kunnen afsluiten tegen de laagste prijs? Dan is een opstalverzekering vergelijken dus in de praktijk zonder meer altijd de moeite waard, zeker als je dit doet via Diks.nl!

admin
the authoradmin

Geef een reactie