Beauty

Wat kun je doen tegen tandenknarsen?

833Views

Tandenknarsen (ook wel bruxisme genoemd) kan erg vervelend zijn. Hoewel je het zelf vaak niet doorhebt, kan het wel schade aanrichten aan het gebit. Bovendien kan het vervelend zijn voor je partner. In dit artikel bespreken we de oorzaak, de gevolgen en het belangrijkste: wat je ertegen kunt doen. Wist je bijvoorbeeld dat je botox tegen tandenknarsen in kunt zetten? Meer tips en advies vind je in onderstaand artikel.

Wat is de oorzaak van tandenknarsen?

Bij mensen die tandenknarsen, schuiven het boven- en ondergebit over elkaar heen. Dit gebeurt veelal ‘s nachts, tijdens de slaap. Daarom hebben mensen die tandenknarsen het vaak zelf niet door. De partner merkt dit dan aan het geluid of de tandarts wijst je erop. Er zijn ook symptomen waaraan je kunt merken dat je ‘s nachts tandenknarst. Veel mensen die regelmatig tandenknarsen hebben bijvoorbeeld last van hoofdpijn, nek- en/of schouderpijn en pijn in de kaak.

Wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?

Tandenknarsen kan schade aanbrengen aan het gebit. Het glazuur van je tanden kan namelijk ernstig beschadigd raken. Je tanden slijten daardoor sneller en tandglazuur of vullingen kunnen afbreken. Dit vergroot de kans op gaatjes en uiteindelijk kunnen je voortanden zelf zo ver afslijten dat ze bijna niet meer zichtbaar zijn als je lacht. Dit zijn erg vervelende en vergaande gevolgen. Het is daarom van belang om op tijd in te grijpen wanneer je last hebt van tandenknarsen.

Wat kun je ertegen doen?

Er zijn verschillende middelen die kunnen helpen tegen tandenknarsen. Je kunt hiervoor je tandarts om hulp en advies vragen. Deze middelen kunnen de kwaal verhelpen, verminderen of de gevolgen beperken. Een voorbeeld hiervan is een bitje. Dit voorkomt niet dat je zult gaan knarsen, maar het beschermt je tanden wel tegen beschadigingen. De oorzaak wordt hiermee dus niet aangepakt. Bovendien kan het vervelend zitten, waardoor je een slechtere nachtrust kunt hebben. 

Stress kan een oorzaak zijn van tandenknarsen. Daarom kan het zijn dat de tandarts je doorstuurt naar een psycholoog. Hiermee wordt de oorzaak van het probleem aangepakt. Ook fysiotherapie kan een oplossing bieden om het knarsen tegen te gaan en te verhelpen. Uiteraard kan fysiotherapie ook uitkomst bieden bij bijkomende klachten zoals hoofdpijn, pijn aan de kaak en nek- en rugpijn.

Botox tegen tandenknarsen

Ook botox kan helpen tegen tandenknarsen. Je zou het misschien niet verwachten, maar botox wordt dus niet alleen gebruikt om rimpels te verminderen. Botox legt de zenuwoverdracht van de spier naar de hersenen tijdelijk stil, waardoor het tandenknarsen kan verminderen of zelfs helemaal verhelpen. Ook andere medische problemen, zoals overmatig zweten of migraine kunnen op deze manier worden verholpen. Het is van belang om je goed te laten informeren door een ervaren arts. Betan Clinics staat voor je klaar indien je hierover meer zou willen weten. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste specialist.

admin
the authoradmin

Geef een reactie